Askkanaler (1978)

Konstnär: Nils G. Stenqvist
Teknik: Grafik (träsnitt)
Placering: Väntrum, Arbrå Din hälsocentral 

Om verket

I februari 2024 utökades konsten på Arbrå Din hälsocentral med ett dussintal grafiska verk, däribland ”Askkanaler” av Nils G. Stenqvist.

Genom Stenqvists abstraherade konstverk får vi ta del av naturen i mikroperspektiv. Han började ofta med ett litet och obetydligt fragment av naturen som han förenklade och förändrade under arbetsprocessen, i förhoppningen att bli överraskad. I bilden ser vi inte själva insekten, utan snarare dess spår och livsvillkor, då han lyfte fram mönstren från insekternas vandringar under barken. Han arbetade med liknande ”kartläggande” motiv under stora delar av 1970-talet och i början av 80-talet, i en lång rad intressanta grafiska blad, målningar och skulpturer. Kanske kan hans verk inspirera dig till att utforska naturen i ditt närområde. Vilka insekter lever där? Vilka spår av dem ser du? En av Stenqvists inspirationskällor var den franske insektsforskaren Jean Henri Fabre (1823-1915), vilken var en av samtidens främsta kännare av insekternas levnadsvanor och instinkter.

Grafik syftar på bilder framställda genom olika trycktekniker. När de grafiska tryckteknikerna först introducerades för västvärldens konstmarknad så rörde det sig ofta om reproduceringar – svartvita kopior av redan kända motiv och konstverk som trycktes upp i flera upplagor, såldes och spreds. Detta ledde till att fler personer hade råd att köpa konst och att konsten på så vis blev tillgänglig för fler. Med andra ord innebar det att trycktekniken och grafiken demokratiserade konsten.  

Om Nils G. Stenqvist

Nils G. Stenqvist (1934-2005) var en svensk grafiker, målare, tecknare och skulptör. Han studerade vid Konstakademien i Stockholm 1956-61, Royal Collage of Art i London 1958 samt under resor i Frankrike och Grekland. Stenqvist var en av de nio grafikerna som ingick i den välkända ”IX-gruppen”, som grundades 1964 och höll ihop ända fram till år 2000. Han har genom sitt konstnärskap och engagemang haft en stor betydelse för den moderna grafikens utveckling i Sverige från 1960-talet och framåt.

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90