A thousand ways of becoming, 2020

Konstnär: Emma Löfström
Teknik: Collage med akvarellmåleri
Placering: Hälsans hus, Hudiksvall, entrén

Om verket

I entrén till Hälsans hus i Hudiksvall hänger ett färgstarkt konstverk som balanserar på gränsen mellan abstrakt och föreställande. Betraktaren möts av pappersframgent som rör sig i en cirkel likt moln på himlen eller löv i en vattenvirvel. Färgskalan är skiftande och kombinerar både dova och straka färger mot en bakgrund av transparent akvarell. Konstnären Emma Löfström intresserar sig för skogen och människans relation till naturen. I projektet Susuration of the Spurce som konstverket ingår i har hon samlat in och använt sig av naturlig växtfärg från blommor, bär, svampar och bark, och låter på så sätt skogen ta plats i både tillverkningen av bilden såväl som i bildens motiv

Projektet visades som en utställning på Wip konsthall i juni 2020 och tog avstamp i en konstnärlig undersökning av skogen i norra Jämtland. Inom ramen för projektet intresserade sig Löfström framförallt för det som händer under marken som ligger dolt för människan, i form av svampar, rötter, förmultning och mikroorganismer. Alla skogens arter ingår i ett osynligt kretslopp, och verkets titel väcker associationer till alla tusentals livsformer som är beroende av varandra i en skog.

Om konstnären

Emma Löfström är född i Uppsala och utbildad vid Central Saint Martins och Royal College of Art i London. I sitt arbete utforskar hon teckning, collage och animation, och arbetar både som konstnär och illustratör för bland annat Dagens Nyheter. Löfström är numera bosatt och verksam i Stockholm.

Konstnärens hemsida