Återbruk/Donation 2015

Konstnär: Margareta Danhard
Teknik: Skulptur, emalj och textil
Placering: Korridor utanför blodgivningens väntrum, Ljusdals sjukhus

Om verket

Margareta Danhards skulptur Återbruk/Donation består av två njurformer i emalj som binds ihop med två flätade band med de invävda orden återbruk och donation. Orden blir två synonymer till varandra. Donation av blod och organ är en form av återbruk då organen och blodet genom donation får en ny mening och ett nytt liv i en ny kropp. I det här fallet är det ett livsnödvändigt återbruk då blod- och organdonation är viktigt för att kunna rädda liv i dagens sjukvård.

Bilderna på de njurformade emaljerna visar natur och träd och representerar släktträdet som en läkande kraft, och en stående utter med tassarna i böneposition som symbol för vänskap och tillgivenhet.

Verket har också en personlig betydelse och relaterar till konstnärens mors njursjukdom, och uttrycker tacksamhet för de möjligheter till vård som sjukhus ger och människors givmildhet i form av donation. Genom placeringen av verket utanför blodgivningens lokaler tillkommer ytterligare en dimension, en tacksamhet och en påminnelse. Vad i livet är du tacksam för? Vad gör du för att hjälpa andra?

Om konstnären

Margareta Danhard är född 1967 på Ljusdals sjukhus och är numera verksam i Färila. Danhard arbetar främst med brons, emalj och textil och använder sig ofta av olika hantverkstekniker, framförallt flätade band, i sina arbeten. I konsten inspireras hon av "marginaliserade berättelser ur historien i kombination med personliga öden för att belysa normer och maktfaktorer i samhället".

Läs mer på konstnärens hemsida 

Digital visning om verket

I filmen berättar konstpedagog Louise Sundberg mer om verket.