Fågelflickan, 2003

Konstnär: Anna Sjons Nilsson
Teknik: Skulptur
Placering: Psykiatriska mottagningen, Bollnäs sjukhus

Om verket

På psykiatriska mottagningen på Bollnäs sjukhus står ett konstverk som rör sig mellan människa och djur och mellan konsthantverk och skulptur. Fågelflickan är en lekfull gestalt, som bjuder in till fantasi och kreativitet.

Konstnären Anna Sjons Nilsson är textilkonstnär i grunden men arbetar ofta tredimensionellt med återvunnet, upphittat material. Fågelflickan är tillverkad i papier-maché, tygbitar, pärlor och glas vilket ger skulpturen ett mångfacetterat uttryck. Det vardagliga materialvalet står i kontrast mot den vita, upphöjda piedestalen, och för tankarna både till barndomens pyssel och till traditionell folkkonst.

Fågelflickan bär finkläder i form av en röd klänning och pärlor, och har en fågelnäbb istället för näsa. De blandade attributen – det mänskligt uppklädda och det djuriskt absurda, skapar en skevhet som fångar betraktarens intresse. Sjon Nilsson skapar med mycket humor och leker med våra förväntningar kring till exempel hur en flicka ska se ut. Skulpturen för tankarna till fablernas värld och låter betraktaren använda sin egen fantasi. Vem är egentligen Fågelflickan och vad är hennes berättelse?

Om konstnären

Anna Sjons Nilsson (f. 1954) arbetar främst med textil och textila skulpturer. Hon är utbildad på Konstfack i Stockholm och är numera bosatt och verksam i Falun. Genom åren har hon medverkat i ett flertal grupp- och separatutställningar och har även arbetat med offentliga uppdrag.

Läs mer på konstnärens hemsida