Flodens botten, 2005

Konstnär: Annette Senneby
Teknik: Skulptur, glas och sandgjutet järnfundament
Placering: Huvudentrén, Gävle sjukhus

Om verket

I glaspassagen till vänster om huvudentrén på Gävle sjukhus finns ett konstverk som för tankarna till ett flödande vattendrag. Flodens botten är en avlång glasskulptur som tack vare sin placering, intill de stora fönstren, tar skulpturen in omgivningen och skiftar i olika färger i takt med årstidernas växlingar.

Konstnären Annette Senneby, som fick uppdraget att göra ett platsspecifikt konstverk till sjukhuset i mitten av 00-talet, har utgått från en kartbild av Gavleån och översatt den till ett skulpturalt mönster. Formen på skulpturen speglar ån så som den rinner precis utanför sjukhusbyggnaden. Senneby har arbetat med flera lager av vattenskuret glas som hon sedan sammanfogat till en spegelblank helhet. Som kontrast mot det transparenta materialet är sockeln som skulpturen vilar på utformat i mörkt och matt järn.

Gavleån som rinner utanför sjukhusområdet är viktig för Gävles historia och utveckling. Ån rinner ut i Gävles hamn och förser staden med dricksvatten och vattenkraft. Flodens botten blir en visuell påminnelse om flodens betydelse och ger en känsla av lätthet och tyngd på samma gång. I glaset finns skiftningar av grönt och gult, som kan uppfattas som fossiler på bottnen, som spår från ett förhistoriskt liv. Skulpturen för in en bit av Gävles historia och natur in i sjukhusbyggnaden, och öppnar upp för frågor kring miljö, natur och det organiska kretsloppet för alla som passerar förbi.

Om konstnären

Annette Senneby (f. 1951)  föddes i Göteborg och studerade vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm 1980-1985. Hon arbetar främst med glas och andra skulpturala material. Sedan 2002 är hon invald som ledamot för Kungliga akademien för de fria konsterna.