Gävleborg representerades av Albin, Olle, Nilo, Isac och Izabel från samhällsvetenskapliga programmet på Borgarskolan i Gävle.

Elever från Gävle till final i hållbarhetstävling

En plattform som kopplar samman företag och där avfall och rester från ett företag kan bli användbara råmaterial för andra företag. Det är idén som tog elever från Borgarskolan hela vägen till final i den hållbarhetstävling där mer mer än 1400 gymnasieelever deltagit.

I november anordnade Region Gävleborg tillsammans med Future Minds ett hackathon, en hållbarhetstävling för gymnasieelever där det vinnande bidraget fick representera Region Gävleborg i en nationell final. Andra samarbetspartners till Future Minds var UNDP, IKEA och WWF.

Oscar Molander ungdomssamordnare Future Minds och Sveriges ungdomsdelegat till FN för mänskliga rättigheter, tillsammans med Alexandra Lindström Region Gävleborg, Axel Hallgren UNDP och Alexandra Apelsten WWF Sweden Youth under finalen av Sustainability Hackathon av Future Minds.

Från Gävleborgs län gick gruppen RåmaterialRondellen vidare till final. Bakom idén står Albin, Olle, Nilo, Isac och Izabel från samhällsvetenskapliga programmet på Borgarskolan i Gävle. RåmaterialRondellen är en idé på en plattform som kopplar samman företag och där avfall och rester från ett företag kan bli användbara råmaterial för andra företag.

– Vi började med massor av olika idéer och tittade på miljöproblem och cirkulära frågor i vårt län. Till sist insåg vi att materialhantering och avfall är en utmaning och därmed föddes idén till RåmaterialRondellen säger Olle.

Nya perspektiv och kunskaper

Tävlingen var uppskattad bland eleverna, som förutom att tänka på hållbarhet och cirkulär ekonomi även fick öva på presentationsteknik och varumärkesbygge.

– Tävlingen var väldigt spännande, och finalen var riktigt rolig! Inför finalen har vi finslipat vår presentation, skapat en logotyp och förfinat idén. Hela processen har varit väldigt rolig, säger Nilo och Olle tillsammans.

Efter både deltävlingen och finalen har eleverna fått med sig värdefull kunskap för framtiden.

– Jag har fått massor av nya perspektiv som jag kan ta med mig in i skolarbetet. Cirkulär ekonomi och kretsloppsfrågor är spännande och något jag inte visste mycket om tidigare. Det här är verkligen något jag kommer ha med mig genom hela livet. Att utveckla en idé, arbeta med den och lära mig konsten att pitcha och marknadsföra den har verkligen gett mig värdefulla färdigheter. Jag ser fram emot att kunna använda dessa kunskaper i framtiden säger Olle. 

En idé med potential

Region Gävleborg ser att Råmaterialrondellens idé har potential att göra stor nytta för länet.

– Det blev ingen vinst i finalen men jag är så stolt över eleverna från länet. Elevernas idé imponerade utifrån deras träffsäkra problembild av ett komplext samhällsproblem, plus att de lyfte fram flera hållbarhetsdimensioner. Idén fångade också vår uppmärksamhet med ett roligt och nytänkande namn, säger Alexandra Lindström, strateg inom hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Vinsten i finalen gick till idén ”Grön matsal” som elever från Lugnetgymnasiet i Falun bidrog med.

Öppnar upp för fler hackathon

– Vi håller på att undersöka framtida hackathon i länet och ser positivt på det. Det är viktigt att få in ungas perspektiv på komplexa samhällsutmaningar säger Alexandra Lindström, strateg inom hållbarhet och cirkulär ekonomi.