Redovisning av politiska uppdrag

Här redovisas resultaten av samtliga uppdrag som regionfullmäktige genom budget 2023 givit till nämnderna. Uppdragen redovisas utifrån ansvarig nämnd och därefter i bokstavsordning. Varje uppdrags namn, uppdragsbeskrivning och resultat redovisas.

I tillägg redovisas uppdragets status. De uppdrag som har statusen fortsätter 2024, har regionfullmäktige beslutat i budget 2024 att de ska fortsätta. De uppdrag som har statusen avslutat, har redovisats i sin helhet till ansvarig nämnd och blir med regionfullmäktiges beslut om årsredovisning 2023 att betraktas som avslutade.

Regionstyrelsen

Uppdragsbeskrivning

I och med att länsplanen beslutades 2022 gavs regionstyrelsen i uppdrag att inleda samtal med Trafikverket om möjligheten att få till en fyrfältsväg genom Nordanstig i samband med den planerade ombyggnaden av vägsträckan. Regionstyrelsen ges i uppdrag att föra dialog med Trafikverket kring framtida utbyggnad av fyrfältsväg mellan Gävle-Tönnebro-Söderhamn.

Resultat

En dialog angående fyrfilig E4 genom Gävleborg genomfördes under våren 2023. Trafikverket har informerats om att Region Gävleborg ser det som angeläget att vägsträckningen åtgärdas. E4 Gävle–Tönnebro-Söderhamn finns inte med i Nationell plan 2022–2033. För att vägsträckan ska åtgärdas behöver den tas upp som ett finansierat objekt i kommande nationella planer. Arbetet med denna fråga är långsiktigt.

Uppdragsbeskrivning

Hälsovalshandboken revideras varje år. Regionstyrelsen ges i uppdrag att under 2023 göra en översyn av handboken och revidera den i syfte att öka möjligheten för våra vårdgivare att tillhandahålla en bra och tillgänglig primärvård.

Resultat

Regionfullmäktige har 21 juni beslutat om revideringen av Handbok för Hälsoval 2023, som gäller under år 2024. En uppföljning ska vara genomförd senast 30 juni 2024.

Uppdragsbeskrivning

Region Gävleborg upphandlar stora mängder varor och tjänster. Den befintliga inköpspolicyn beslutades 2011 och omvärlden har förändrats sedan dess. Vi genomgår en pandemi som har satt sjukvården under stor press och vi ser även att kriget i Ukraina påverkar oss. Därför behöver en revidering av vår upphandlingsstrategi göras för att skapa robusthet i våra leveranskedjor. Vi ser även att mer lokalt producerade varor och tjänster skapar en bättre beredskap för kommande kriser. Regionstyrelsen ges i uppdrag att arbeta fram en upphandlingsstrategi som ersätter den befintliga upphandlingspolicyn.

Resultat

Ett förslag till ny upphandlingspolicy har presenterats för regionstyrelsen vid sammanträdet 2023-12-06.

Den föreslagna upphandlingspolicyn syftar till att genom upphandling möjliggöra: 

  • en ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling samt säkerställa Region Gävleborgs robusthet
  • ett levande lokalt företagsklimat och näringsliv
  • utveckling av nya och innovativa lösningar.

Uppdragsbeskrivning

Den centrala administrationen inom Region Gävleborg har förändrats genom åren. Region Gävleborg fick i samband med regionbildning ansvaret för den regionala utvecklingen. Regionstyrelsen ges i uppdrag att göra en översyn av den centrala administrationen i alla förvaltningar i syfte att hitta effektiviseringsmöjligheter.

Resultat

Regiondirektörens uppdrag redovisades i en skriftlig rapport till regionstyrelsen den 16 maj. Regionstyrelsen tog emot rapporten och har beslutat att rapporten ska beaktas inom ramen för arbetet med budgeten för 2024. Regionfullmäktige beslutade i samband med Budget 2024 och ekonomisk plan 2025-2026 om en minskad ram för regionstyrelsen motsvarande 2 procent jämfört med budget 2023 för påverkbar verksamhet.

Uppdragsbeskrivning

Region Gävleborg har en utmaning de kommande åren gällande att behålla vår personal och att rekrytera nya medarbetare inom hälso- och sjukvården. Det är en utmaning som alla regioner har. Av den anledningen behöver en översyn av lönestruktur genomföras i syfte att förbättra villkoren för våra medarbetare som jobbar inom vården, bl.a. hur ersättningssystemet kan premiera de som jobbar i dygnet runt- verksamhet. Regionstyrelsen ges i uppdrag att genomföra en översyn av lönerna samt en jämförelse med andra regioner och arbetsgivare behöver göras.

Resultat

Generellt sett är lönerna inom hälso- och sjukvården något lägre inom Region Gävleborg än hos de andra regionerna i jämförelsen. Region Gävleborg är en stor organisation med många lönesättande chefer. Det finns dock stora variationer som relaterar till respektive yrke.

En aspekt att ta hänsyn för vidare arbete med lönestrukturen är behovet av att bli oberoende av hyrpersonal. Allmänsjuksköterskor är en stor medarbetargrupp inom Region Gävleborg som uppgår till cirka 1 280 medarbetare. En prioriterad höjning medför därför att utrymme för ökade personalkostnader i kommande års budgetar kan behöva skapas.

En generell översyn av principen för beräkning av ingångslöner har genomförts och åtgärder har vidtagits i syfte att bättre möta framtida krav och behov. Ingångslön tillämpas normalt vid anställning av nyexaminerad som saknar relevant yrkeserfarenhet.

Tillämpning av ingångslön får dock inte innebära att Region Gävleborg, i egenskap av arbetsgivare, frångår centrala kollektivavtal och beslut om individuell och differentierad lönesättning.

Arbetet fortsätter utifrån regionfullmäktiges beslut i budget 2024.

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Uppdragsbeskrivning

Idag tas avgift ut vid spårsäkring vid våldtäkt. Avgiften för dessa besök tas bort fr.o.m. 1/1-23. Hälso- och sjukvårdsnämnden ges i uppdrag att även se över patientavgifterna för de personer som blivit utsatt för brott.

Resultat

Uppdraget är genomfört av hälso-och sjukvårdsnämnden.

Uppdragsbeskrivning

Region Gävleborg arbetar med en psykiatriutredning. Hälso- och sjukvårdsnämnden ges i uppdrag att fortsätta med en fördjupad utredning inom psykiatrin i syfte att förbättra vården.

Resultat

Hälso- och sjukvårdsnämnden har haft ett särskilt fokus på vuxenpsykiatrin som ett av sina mål under 2023. Utredningen har lett till tre olika rapporter varav den senaste är en sammanfattande slutrapport. Samtliga har presenteras för hälso- och sjukvårdsnämnden. Denna granskning har följts upp med stort intresse och regelbundenhet av nämnden, som också har fattat beslut om att en åtgärdsplan ska tas fram för att möta de brister som framkommit.

Det har tagits fram en omfattande handlingsplan som systematiskt tar sig an de områden som identifierats i de olika rapporterna. Handlingsplanens innehåll och resultat har redovisats för hälso- och sjukvårdsnämnden vid två tillfällen. Vuxenpsykiatrin har på ett systematiskt och genomgripande sätt tagit tag i de förbättringsförslag som rapporterna har belyst.

Arbetet fortsätter utifrån regionfullmäktiges beslut i budget 2024.

Uppdragsbeskrivning

Tillgängligheten i vården behöver förstärkas. Idag brister tillgängligheten och väntetiderna är alldeles för långa i Region Gävleborg. Hälso- och sjukvårdsnämnden ges i uppdrag att med bl.a. andra aktörer göra insatser för att korta vårdköerna.

Resultat

Uppdraget redovisades vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 2023-12-05. Region Gävleborg har uppnått resultat när det gäller tillgänglighet i vården som är bland de bästa i Sverige utifrån de krav som ställts gällande den så kallade kömiljarden. Att arbeta med tillgänglighet i vården är dock något som ständigt behöver fortsätta och alltid kan utvecklas.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att ge uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att uppföljning av tillgänglighet sker vid varje nämndsammanträde under 2024 samt att återkomma med en redovisning av vilka avtal som bör upprättas med externa parter och/eller vilka externa vårdgivare som Region Gävleborg kan köpa vård av för att åtgärda de områden där Region Gävleborg har störst bekymmer med tillgänglighet.

Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer i närtid särskilt följa upp:

  • telefontillgänglighet
  • första besök till specialistsjukvården
  • inställelsetid till ambulans.

Arbetet fortsätter utifrån regionfullmäktiges beslut i budget 2024.

Uppdragsbeskrivning

Vårdens medarbetare är i vissa situationer utsatta för våld och andra hotfulla situationer. För att skapa en tryggare arbetsmiljö genomförs en trygghetssatsning där åtgärder för medarbetarnas trygghet förstärks, det kan handla om att säkerställande av ordningsvakters närvaro vid akuten på våra sjukhus. Det kan även handla om att lokalerna utformas på ett sätt som ökar medarbetarnas trygghet. Hälso- och sjukvårdsnämnden ges i uppdrag att se över tryggheten för vårdens medarbetare samt genomföra åtgärder för att förstärka tryggheten.

Resultat

Hälso- och sjukvårdsdirektör har sammanställt förslagen och lämnat över dessa till hälso- och sjukvårdsnämnden för kännedom och vidare hantering och prioritering. En åtgärd som redan vidtagits är olika utbildningsinsatser för personal samt utplacering av väktare vid akutmottagningen vid Bollnäs sjukhus.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade vid sammanträdet 2023-09-27 att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att genomför de insatser som prioriterats i syfte att skapa en tryggare arbetsmiljö för medarbetarna.

Hållbarhetsnämnden

Uppdragsbeskrivning

Möjligheterna till ytterligare externa intäkter till kollektivtrafiken behöver ses över. Hållbarhetsnämnden ges i uppdrag att se över möjligheterna att tillåta reklam på och i bussar/tåg. Detta görs tillsammans med operatörerna.

Resultat

Hållbarhetsnämnden har vid sitt sammanträde 8 juni 2023 mottagit en redovisning som beskriver möjligheterna att tillåta reklam på och i bussar och tåg.

Uppdragsbeskrivning

Resande med kollektivtrafiken ska kunna ske på ett tryggt sätt. Tryggheten för passagerarna och medarbetarna inom kollektivtrafiken behöver förstärkas. Hållbarhetsnämnden ges i uppdrag att genomföra trygghetsskapande åtgärder, det kan röra sig om genomföra pilotprojekt för trygga nattstopp och att våra fordon utrustas med flera möjligheter till kameraövervakning och med tillhörande ljudupptagning.

Resultat

Uppdraget redovisades till hållbarhetsnämnden 2023-11-15. De sju områdena för trygghetssatsningar som identifierats är följande:

  1. utveckla samarbetet mellan Region Gävleborg, fastighetsägare, Trafikverket och kommuner för att vidta åtgärder mot exempelvis klotter, nedskräpning och krossade rutor vid stationer och hållplatser
  2. utreda införande av ljudupptagning på samtliga bussar och tåg för förare och tågvärdar
  3. undersöka om man från förarhåll vill ha plexiglas.
  4. införa kameraövervakning på bussar och tåg
  5. utreda anslag på alla hållplatser
  6. utreda om möjlighet att särskilja ytor för rullstolar och barnvagnar på bussarna
  7. utreda konsekvenser av nattstopp på bussar.

Region Gävleborg har fört en dialog med de olika leverantörerna kring vilka åtgärder som kan tänkas genomföras och på vilket sätt. I de fall Region Gävleborg har löpande avtal har en dialog med den aktuella leverantören förts. I de fall där Region Gävleborg upphandlat nya avtal ges förutsättningar för att olika typer av trygghetssatsningar ska kunna ingå som en delmängd i anbudsförfrågan.

Uppdragsbeskrivning

Hållbarhetsnämnden ges i uppdrag att göra en översyn av den rabattstruktur som finns inom kollektivtrafiken. Zonindelningen ses också över för att göra resandet med kollektivtrafiken så attraktivt som möjligt.

Resultat

En första översyn och justering av rabattstrukturen har gjorts i samband med prisjusteringsarbetet under våren. Ett mer utvecklat arbete med uppdraget har inte kunnat genomföras på grund av ett omfattande arbete kring en ekonomi i balans vilket resulterat i höjda biljettpriser.

Arbetet fortsätter utifrån regionfullmäktiges beslut i budget 2024.

Kultur- och kompetensnämnden

Uppdragsbeskrivning

Länets idrottsrörelse är viktiga aktörer för att förbättra folkhälsan i länet. Genom att möjligheten för barn och unga att röra på sig stärks blir också folkhälsa bättre. Kultur och kompetensnämnden ges i uppdrag att starta en dialog med idrottsrörelsen i länet för att utröna på vilket sätt Region Gävleborg kan bidrag till detta viktiga arbete kan utvecklas.

Resultat

Dialogen har förts mellan ordförande och distriktsidrottschef från RF-SISU Region Gävleborgs sida och ordförande för kulturoch kompetensnämnden, regional utvecklingsdirektör samt avdelningschef för folkhälsa och hållbarhet från Region Gävleborg. Utgångspunkt har varit att utveckla ledarskap för ungdomar inom föreningslivet och att genom samverkan med aktörer i länet skapa goda förutsättningar för en aktiv och meningsfull fritid. Vilket bidrar till att barn och ungdomars psykiska och fysiska hälsa ökar.

Region Gävleborg arrangerar en gång om året en konferens inom social hållbarhet. Ett resultat av uppdraget var att årets konferens hade temat ”Den aktiva och meningsfulla fritidens betydelse för social hållbarhet”. Uppdraget har även lett till att två förslag till utvecklingsinsatser har arbetats fram gemensamt av RF-SISU och tjänstepersoner ifrån Region Gävleborg.

Kultur- och kompetensnämnden beslutade 2023-12-05 att godkänna de två förslagen, Utveckla ledarskap för ungdomar inom föreningslivet och Rörelsesatsning- aktiv och meningsfull fritid, samt finansieringen av desamma.

Uppdragsbeskrivning

Länets kulturinstitutioner behöver öka externa intäkter. En viktig del är de biljettintäkter som tas ut av besökare. Kultur och kompetensnämnden ges i uppdrag att starta en dialog med länets kulturutövare att öka intäktsfinansieringen av kulturevenemang. Barn och unga ska prioriteras i den av Region Gävleborg finansierade kulturen.

Resultat

Dialog har skett mellan respektive kulturinstitution med varaktigt regionalt uppdrag. Deltagare från Region Gävleborgs sida har varit ordförande i kultur- och kompetensnämnden och förvaltningsdirektör för trafik- kultur- och folkhögskoleförvaltningen. Från kulturinstitutionerna har respektive styrelseordförande och verksamhetschef deltagit.

 Istället för att höja biljettpriserna, vilket får anses ha en negativ påverkan på allmänhetens möjlighet att ta del av kulturinstitutionernas utbud, har andra möjliga intäktskällor identifierats.

Arbetet fortsätter utifrån regionfullmäktiges beslut i budget 2024.

Uppdragsbeskrivning

Hållbarhetsnämnden ges i uppdrag att göra en översyn av den rabattstruktur som finns inom kollektivtrafiken. Zonindelningen ses också över för att göra resandet med kollektivtrafiken så attraktivt som möjligt.

Resultat

En första översyn och justering av rabattstrukturen har gjorts i samband med prisjusteringsarbetet under våren. Ett mer utvecklat arbete med uppdraget har inte kunnat genomföras på grund av ett omfattande arbete kring en ekonomi i balans vilket resulterat i höjda biljettpriser.

Arbetet fortsätter utifrån regionfullmäktiges beslut i budget 2024.

Mer i rapporten

Du kan läsa om Region Gävleborgs redovisning av politiska uppdrag på sida 22 och framåt. 

Region Gävleborgs årsredovisning 2023 (pdf)